miércoles, 25 de junio de 2014

CHIPA PARAGUAY



Ojekuaa chipáramo chipa tembi’u oñembojýva tatakuápe ỹrõ ambue hendáicha (Paraguay rembi’ukuéra apytépe oĩ 70 hendaichagua chipa ojekuaa porãva, he’icháicha Margarita Miró Ibars, kuñakarai oikuaa pypukúva tembi’u Paraguái).
Opavave Paraguéi rembi’u teéicha, “Chipa so’o” oreko heta caloría. Péicha oiko ymaite guive ha ojehechaukáma mba’ekuaavete rupive.

Néi ko árape jahecháta mba’éichapa jajapova’erã tembi’u paraguái, heta ojejapóva’ekue Semana Santa jave: chipa. Upeva’erã ñamoñe’êva’erã mba’e mba’épa ojeipuru. Jajapo chipa




Ñamoñe’ê:
Ñaikotevêva

* 250 g kure ñandy

* 8 ryguasu rupi’a

* 500 g kesu paraguái

* 250 cc kamby 

* 1 kilo y 1/4 aramirõ

* Juky ñaikotevêva

* Anis reikotevêva guive

Mba’éichapa jajapova’erã
     Ñamoî peteî mba’eyrúpe ñandy, ryguasy rupi’a ha ñande kesu.

Upéi ñamoî juky, kamby ha ñane aramirõ, jaipyvu porã ha upéi ñambojehe’apa ojuehe.

     Jajapo ñande chipa jaipotaháicha, apu’a, po’i, jakare, lopi ha mba’e.

     Ñamoî pakova rogue ári ha jaraha tatakua akuporãme 25 aravo’i.
     Néi pytã asýma osê tatakuágui ñande chipa

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